Δαμιανός Αλεξανδρίδης
Μια σύντομη περιγραφή του ανθρώπινου σώματος!
Έγινε ενημέρωση: 11 Σεπ 2020

Επί της αρχής όλοι οι οργανισμοί σε αυτόν τον πλανήτη, όπως ο άνθρωπος, συνυπάρχουν, αλληλεπιδρώντας με το αβιοτικό (ήλιος, θερμοκρασία κ.τ.λ.) και το βιοτικό (όλοι οι οργανισμοί) περιβάλλον. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τον όρο «οργανισμός», θεωρούμε σημαντική την επισήμανση των 6 χαρακτηριστικών που περιγράφουν τη ζωή: α) η αναπαραγωγή, β) η τροφή, γ) η απέκκριση, δ) η αναπνοή, ε) η ανάπτυξη και τέλος ζ) η αντίδραση σε ερεθίσματα. Αν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά συναντώνται σε ένα άτομο, τότε αυτό αποτελεί έναν οργανισμό όπως ο άνθρωπος, τα βακτήρια, τα φυτά κ.τ.λ.
Σε έναν πολυκύτταρο οργανισμό, όπως ο άνθρωπος, κάθε κύτταρο επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο, που περιλαμβάνει εξειδικευμένες λειτουργίες απαραίτητες για την επιβίωση ολόκληρου του οργανισμού και θεμελιώδεις λειτουργίες απαραίτητες για την επιβίωση του κυττάρου. Κύτταρα με παρόμοια δομή και εξειδικευμένη λειτουργία συνδυάζονται για να σχηματίσουν τους ιστούς.
Εν γένει στον ανθρώπινο οργανισμό παρουσιάζονται 4 κυρίες κατηγορίες ιστών: ο μυϊκός, που ευθύνεται για την κίνηση. Ο επιθηλιακός, που προστατεύει τις επιφάνειες του σώματος. Ο νευρικός, που μεταφέρει μηνύματα και ο συνδετικός ιστός που παρέχει στήριξη. Κατάλληλοι συνδυασμοί των ιστών, δημιουργούν τα όργανα που επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Τα όργανα ομαδοποιούνται περαιτέρω σε συστήματα οργάνων που αλληλεπιδρούν για να επιτελέσουν μια λειτουργία.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε όργανο δεν δρα αυτόνομα, αλλά πάντα σε αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Η συνεργασία αυτή λειτουργεί ως ομοιοστατικός παράγοντας που στοχεύει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση ενός σχετικά σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός περιλαμβάνει 11 συστήματα (Εικόνα) το καθένα από τα οποία συμβάλλει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στη διατήρηση της ομοιόστασης. Τα συστήματα μελετώνται ξεχωριστά αλλά υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ τους:
Πεπτικό: εδώ γίνεται η κατεργασία της τροφής, η διάσπαση της τροφής (πέψη) και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και του νερού. Στην πέψη συμβάλλει σημαντικά και το μικροβίωμα.
Κυκλοφορικό: μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλο το σώμα μέσω ενός συστήματος σωλήνων γνωστών ως αρτηρίες και φλέβες.
Ουροποιητικό/απεκκριτικό: διατηρεί τον όγκο και τη σύσταση του αίματος. Συμβάλει στην απέκκριση των προϊόντων του μεταβολισμού.
Αναπνευστικό: συμβάλει στην ανταλλαγή των αερίων μεταξύ του εσωτερικού του σώματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Λεμφικό: συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από παθογόνα.
Μυϊκό: είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση και την παραγωγή ενέργειας.
Ερειστικό: είναι υπεύθυνο για τη στήριξη του σώματος και την προστασία των ευαίσθητων οργάνων.
Αναπαραγωγικό: είναι υπεύθυνο για την απόκτηση απογόνων.
Νευρικό: είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό εκούσιων και ακούσιων λειτουργιών του σώματος.
Ενδοκρινικό: ρυθμίζει το εσωτερικό του σώματος με τη βοήθεια ορμονών.
Καλυπτήριο: προστατεύει το εσωτερικό του σώματος από το εξωτερικό περιβάλλον.
Πέρα από τα κύτταρα, τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος, υπάρχει και μια πληθώρα συμβιωτικών μικροοργανισμών. Αυτοί έχουν προστατευτικό ρόλο ή παράγουν ουσίες που δεν μπορούν να παραχθούν από το ανθρώπινο σώμα.
Τι να θυμάσαι:
Όμοια κύτταρα σχηματίζουν ιστούς.
Οι ιστοί σχηματίζουν όργανα.
Τα όργανα συνεργάζονται και σχηματίζουν συστήματα.
Το ανθρώπινο σώμα έχει 11 συστήματα που αλληλεπιδρούν.
Εκτός από τα ανθρώπινα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα συμβιώνει πληθώρα μικροοργανισμών.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Lauralee S., (2013) Introduction to Human Physiology. Publisher BROOKS/COLE CENGAGE Learning
Linda S.C., (2010) Physiology. Pyblisher SAUNDERS ELSEVIER
εικόνες από: freepik.com και BioRenderer.com