• Νικολέτα Νίκου

Happy Traveler… Βιοεπιστήμονας Edition


Pexels.com


Εάν είσαι φαν των ταξιδιών, εάν μόλις είδες τον τίτλο σιγοτραγουδάς το «ετοιμάζω ταξίδι μοναχά για πάρτη σου», και εάν τα World Party, Happy traveler, και άλλες παρόμοιες εκπομπές είναι οι αγαπημένες σου, αυτό το άρθρο γράφτηκε για σένα. Ήξερες ότι ένας άκρως αποτελεσματικός τρόπος να γνωρίσεις διαφορετικές χώρες, να συναναστραφείς με άτομα από όλο τον πλανήτη και να ζήσεις την καθημερινότητα διάφορων πολιτισμών, είναι να…. ασχοληθείς με την επιστήμη; Και για αποφυγή παρεξηγήσεων, προφανώς δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι ένας όχι και τόσο γνωστός τρόπος. Το να είσαι επιστήμονας, λοιπόν, μπορεί να σου «οπλίσει» το χέρι με μια βαλίτσα και να σε «στείλει» για εξερεύνηση των άλυτων «μυστηρίων» της ζωής, καθώς και οποιασδήποτε χώρας.


Ετοιμάζω ταξίδι …


Τι επιλογές «εισιτηρίου» υπάρχουν; Από αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζω θα σου πω ότι τα «εισιτήριά» σου μπορεί να είναι αρκετά και διάφορα. Από τα summer schools που οργανώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, μέχρι και το πασίγνωστο πλέον Erasmus, οι επιλογές μπορεί να είναι πολλές και ποικίλες. Τι καλύτερο από μερικές εβδομάδες, ακόμα και μήνες, στην χώρα που επιθυμείς να επισκεφθείς; Σου προσφέρουν την συναναστροφή με άτομα από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και, παράλληλα την ευκαιρία ενασχόλησης με κάτι που σε ενδιαφέρει.


…Μοναχά για πάρτη μου


Έστω τώρα ότι «μετακόμισες», και μια καινούργια καθημερινότητα απλώνεται μπροστά σου. Πλέον γνωρίζεις τις στάσεις των λεωφορείων της γειτονιάς σου, και στον ελεύθερο χρόνο σου περπατάς αμέριμνη/ος στην πόλη ανακαλύπτοντας τα μυστικά της...ενώ εννοείται πως έχεις ξετρυπώσει και εκείνη την καφετέρια με το τέλειο χαρμάνι Brazilian που δοκίμασες τις προάλλες και δεν μπορείς να ξεπεράσεις. Εάν και οι πρώτες μέρες μπορεί να φαντάζουν βουνό, η κοινωνικοποίηση αποτελεί μονόδρομο και μαζί με τις νέες παρέες σου βολτάρετε στην πόλη. Φαντάσου να έχεις το «στέκι» σου σε μια πόλη που δεν έχεις επισκεφθεί μέχρι τώρα. Μαγαζιά και μέρη που σας αρέσει να συχνάζετε, λοιπόν, ενώ παράλληλα συζητάτε για εκείνο το τέλειο ινδικό που σας μαγείρεψε η Sam τις προάλλες.


Παράλληλα, εκτός από τα νέα «σπίτια» που μπορείς να φιλοξενηθείς ανά τον κόσμο εσύ νιώθεις την ασφάλεια της επιλογής σου. Τα προγράμματα αυτά σου παρέχουν τον καλύτερο συνδυασμό δυνατοτήτων για να ξεκινήσεις την περιήγησή σου, καθώς το καθορισμένο χρονικό διάστημα και η στήριξη του πανεπιστημίου σου δημιουργούν μια «φωλιά ασφαλείας» στην περίπτωση που δεν ενθουσιαστείς με αυτές σου τις επιλογές.

Ένας μεσημεριανός περίπατος στην Αψίδα του Θριάμβου, Βαρκελώνη.

By Nikoleta Nikou


Ε,ε,ε,ε, Ταξίδι για να με βρω


Και αφού έχουμε παραφράσει ένα κάρο άσματα, πάμε να δούμε κάποιες πιο «μακροπρόθεσμες» επιλογές. Εδώ μιλάμε για κάτι περισσότερο από μια βαλίτσα στο ενεργητικό σου και για διαστήματα μερικών μηνών ή και χρόνων. Πλέον η επιλογή σου μπορεί να σε οδηγήσει σε επιπλέον σπουδές, προπτυχιακές, μεταπτυχιακές ή ακόμα κάποιο διδακτορικό, μεταδιδακτορική έρευνα, εργασία ή και όλα μαζί.


Σε αυτό το σενάριο, λοιπόν, η αναζήτηση και οι παράμετροι φέρουν μια άλλη «βαρύτητα», ωστόσο σου παρέχουν για άλλη μια φορά την εμπειρία της εξερεύνησης. Ζυγίζοντας τις επιλογές σου και τα οφέλη της κάθε μιας μπορείς να βρεθείς για άλλη μια φορά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δημιουργώντας αναμνήσεις με τους καινούργιους ή και τους παλιούς φίλους και συναδέλφους σου. Μάλιστα εάν επιλέξεις όλα τα παραπάνω να τα κάνεις σε διαφορετικές χώρες ή πόλεις, το ταξίδι σου ήδη έχει γίνει αρκετά περιπετειώδεις. Για να μην συζητήσω για όλα τα συνέδρια και τις συνεργασίες που μπορεί να σε «βρουν» σε αυτή τη διαδρομή.

Αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα από το Patricks Hill, στην καρδιά της πόλης του Κορκ.

By Nikoleta Nikou


Μικρόφωνο σε μένα.


Παρόλο που προσωπικά τα ταξίδια πάντα υπήρχαν στο «to do list» μου, μπορώ να πω ότι τα κυριότερα έγιναν πραγματικότητα τον τελευταίο χρόνο μέσω της εργασίας μου. Ωστόσο, τόσο κρίνοντας εξ ιδίων, όσο και παρατηρώντας τον κύκλο μου με αρκετούς από τους φίλους μου διασκορπισμένους στην Ευρώπη, μπορώ να πω πως οι επιλογές είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες.


Παράλληλα, η συναναστροφή με άτομα διαφορετικών πολιτισμών από τον δικό σου, εντός και εκτός εργαστηρίου, οι καθημερινές συμπεριφορές τους, ακόμα και το χιούμορ που κάνετε μεταξύ σας, είναι κάτι που σε καθορίζει σαν προσωπικότητα μετά από κάθε σου «ταξίδι». Μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε τέτοια εμπειρία είναι μοναδική και γεμίζει τα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου σου με αναμνήσεις που σίγουρα θα νοσταλγείς. Άλλωστε η επιστήμη δεν γνωρίζει σύνορα και γεωγραφικά όρια. Η «έξοδος» από το «comfort zone» σου, σε κάνει να νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου που «το κατάφερες και αυτό». Με ένα μυαλό που έχει «ανοίξει και ξεκουραστεί» από τις νέες εικόνες, μπορείς να σχεδιάσεις την επαγγελματική σου πορεία έχοντας αποκτήσει μια πιο «σφαιρική γνώμη» για τον κόσμο.

Οι βράχοι του Moher, με θέα τον απέραντο Ατλαντικό.

By Nikoleta Nikou


Disclaimer


Προφανώς, ειδικά όσο τα επιστημονικό σου στάδιο αυξάνεται, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις «τρέχουν». Η επιστήμη είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο πεδίο ενασχόλησης, στο οποίο πολλές φορές πρέπει να αφιερώσεις πολύ προσωπικό χρόνο, καθώς και ενέργεια, αλλά εάν αυτό που κάνεις σε «γεμίζει» όλα μπορείς να τα διαχειριστείς. Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν ήταν να σου «χρυσώσει» το χάπι, αλλά να σου μεταδώσει μια αισιόδοξη όψη των επιλογών σου, δεδομένων των πολλαπλών προγράμματων εκπαίδευσης, σπουδών και πρακτικών που σε περιμένουν ανά τον κόσμο να τα γνωρίσεις. Μια ενδελεχής εξερεύνηση στο διαδίκτυο, καθώς και η επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν τις αντίστοιχες εμπειρίες μπορούν να σε βοηθήσουν. Τι λες; Θες να ετοιμάσεις την βαλίτσα σου;


Το διάσημο χωριό Cobh στην Ιρλανδία, ή αλλιώς η τελευταία στάση του Τιτανικού πριν το μοιραίο του ταξίδι.


Εικόνες: Pexels.com

Προσωπικό αρχείο.


252 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων