top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑθηνά Νικολέτα Τριάντου

Κορονοϊός: Με ποιους μηχανισμούς μας προστατεύουν τα μέτρα πρόληψης;

Έγινε ενημέρωση: 11 Σεπ 2020

«Έχεις μάσκα μαζί σου;», «Πλένεις τα χέρια σου πολύ σχολαστικά;»... ερωτήσεις αναπόσπαστες της ζωής μας πλέον. Μπήκε το 2020 και μαζί με αυτό νέες συνήθειες στην καθημερινότητα. Ποιος να φανταζόταν ότι το 2020 η μάσκα θα γινόταν το πιο Hot trend της χρονιάς. Καταστάσεις που μας απασχολούν πρακτικά και πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι; Οι πληροφορίες πολλές, άλλες έγκυρες και άλλες όχι και παράλληλα, μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και δημιουργούνται περισσότερες ερωτήσεις...

Ψυχραιμία, λοιπόν και έχοντας αναλύσει τη βιολογία του ιού στο προηγούμενο μέρος, ας δούμε πώς μας προφυλάσσουν όλα αυτά τα μέτρα προφύλαξης από τη μόλυνση με τον κορονοϊό.


Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας (Υπουργείο Υγείας)

H μάσκα


Η μάσκα περιορίζει την εξάπλωση μόνο αν τη φοράμε όλοι, και τη φοράμε σωστά. Έγκυρες οδηγίες για την ορθή χρήση της μάσκας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πώς προστατεύει η μάσκα; (Kimberly A, et al., 2020)

Πώς προστατεύει η μάσκα;


Η μάσκα προστατεύει εσάς όταν κάποιος που έχει τον ιό τη φοράει. Επειδή όμως αυτός ο ιός σε κάποια άτομα αργεί να εμφανίσει ή δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι φορέας του ιού και ποιος όχι. Ως πιθανοί φορείς, λοιπόν, οφείλουμε να προστατεύουμε τους γύρω μας. Φορώντας, λοιπόν, αυτό το νέο αξεσουάρ, κάποιος που είναι φορέας του ιού αφήνει το μεγαλύτερο μέρος από τα σταγονίδια που παράγονται με την αναπνοή και την ομιλία πάνω στο ύφασμα και δεν τα διασπείρει στον αέρα γύρω του. Ο ιός βρίσκεται μέσα στα σταγονίδια, κατά συνέπεια η μάσκα «κόβει» τη φόρα του ιού, δρώντας σαν «φίλτρο». Η εφαρμογή της από όλους πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από τα άλλα δύο μέτρα προστασίας, όπως η φυσική απόσταση 2 μέτρων και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.


Η απόσταση των 2 μέτρων


«Κρατάτε αποστάσεις», θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν της χρονιάς. Γιατί όμως; Μα φυσικά επειδή η τήρηση της φυσικής απόστασης των 2 μέτρων συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, και μας μιλήσει, τα μεγάλα σταγονίδια που παράγονται κατά την ομιλία φτάνουν κατά μέσο όρο τα 2 μέτρα. Στόχος είναι να μην βρεθούμε στην ακτίνα που εκτοξεύονται τα σταγονίδια ενός ασθενούς/φορέα, ώστε να μην εισέλθει ο ιός από τα σημεία εισόδου: μάτια, μύτη, στόμα. Εδώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα πιο μικρά σταγονίδια μπορεί να φτάσουν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τα 2 μέτρα. Με τη χρήση μάσκας από τον φορέα/ασθενή μειώνεται η απόσταση που φτάνουν τα σταγονίδια ωστόσο, τα μικρά σταγονίδια μπορεί να παραμείνουν στο αέρα περισσότερο χρόνο. Για το λόγο αυτό φέτος καταλαβαίνουμε την αξία του «από μακριά και αγαπημένοι»!


Πλύσιμο με σαπούνι (πολύ σχολαστικά)


Προστατεύουμε και τον εαυτό μας και τους γύρω μας πλένοντας ενδελεχώς τα χέρια μας με σαπούνι. Ο ιός μπορεί να μην βρεθεί στο διάβα μας στον αέρα αλλά να έχει πέσει σε κάποια επιφάνεια. Αν εμείς ακουμπήσουμε αυτή την επιφάνεια και στη συνέχεια βάλουμε τα μολυσμένα χέρια μας στο πρόσωπό μας, ο ιός θα βρει ευκαιρία να βρεθεί στα σημεία εισόδου (μάτια, μύτη, στόμα).


Το σαπούνι, λοιπόν, λόγω της χημικής του σύστασης μπορεί και «ανοίγει» το περίβλημα του ιού και, ουσιαστικά, τον εξουδετερώνει. Ο τρόπος με τον οποίο το σαπούνι τα καταφέρνει όλα αυτά είναι ανάλογος του τρόπου που απομακρύνει τα λίπη από το ταψί σας. Στην περίπτωση που δεν έχεις στη διάθεσή σου νερό και σαπούνι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντισηπτικό υγρό/μαντηλάκι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστούν το πλύσιμο το χεριών με νερό και σαπούνι.


Αν από το άρθρο σού δημιουργήθηκαν απορίες επικοινώνησε μαζί μας εδώ, και με χαρά θα απαντήσουμε σε ό,τι γνωρίζουμε! Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος!


Και να θυμάσαι: προστατεύω τον εαυτό μου, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μου!


Για περισσότερες πληροφορίες:

  1. Steffen E. Eikenberry, Marina Mancuso, Enahoro Iboi, Tin Phan, Keenan Eikenberry, Yang Kuang, Eric Kostelich, Abba B. Gumel, To mask or not to mask: Modeling the potential for face mask use by the general public to curtail the COVID-19 pandemic, Infectious Disease Modelling, Volume 5, 2020, Pages 293-308, ISSN 2468-0427, https://doi.org/10.1016/j.idm.2020.04.001.

  2. Lidia Morawska, Junji Cao, Airborne transmission of SARS-CoV-2: The world should face the reality, Environment International, Volume 139, 2020, 105730, ISSN 0160-4120, https://doi.org/10.1016/j.envint.2020.105730.

  3. Kimberly A. Prather, Chia C. Wang, Robert T. Schooley. Reducing transmission of SARS-CoV-2. Science26 Jun 2020 : 1422-1424

427 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page