
Μάρτιος
04.03.2021

#σανσήμερα , στις 4 Μαρτίου, το 1754 γεννήθηκε ο Αμερικανός γιατρός και συνιδρυτής του πανεπιστημίου Harvard, Benjamin Waterhouse. Είναι ευρέως γνωστός ως ο πρώτος γιατρός που εισήγαγε το εμβόλιο της ευλογιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο πραγματοποίησε πρώτα στην οικογένειά του.
Ο Benjamin Waterhouse γεννήθηκε στο Newport του Rhode Island της Βρετανικής Αμερικής (σήμερα Ηνωμένες Πολιτείες). Η ιατρική του σταδιοδρομία ξεκίνησε σε ηλικία 16 ετών, όταν μαθήτευσε ως εκπαιδευόμενος κοντά στον τοπικό γιατρό της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σε ηλικία 21 ετών, έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει ιατρική στην Ευρώπη σε διάφορα αξιοσημείωτα ιδρύματα. Σπούδασε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία όπου, μάλιστα, συγκάτοικός του ήταν ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ John Adams. Αφού επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1782, ο Waterhouse εντάχθηκε στη σχολή Ιατρικής του νεοσύστατου πανεπιστημίου Harvard, ως ένας από τους τρεις καθηγητές, στον τομέα της θεωρίας και της πρακτικής της ιατρικής.
Ο Waterhouse έγραψε αρχικά στον τότε Πρόεδρο John Adams (πρώην συγκάτοικο του), ελπίζοντας να διαδώσει τα νέα σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της ευλογιάς. Μετά από πλήθος προσπαθειών μέσω επιστολών για την χρήση του εμβολίου της ευλογιάς στον πληθυσμό, κατάφερε με επιστολή του στον Thomas Jefferson να κερδίσει τη στήριξη του τελευταίου. Μόλις ο Jefferson έγινε Πρόεδρος, ο Waterhouse παρουσίασε τη μέθοδο του επιστήμονα που ανακάλυψε το εμβόλιο της ευλογιάς, Edward Jenner, για τον εμβολιασμό της ευλογιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πρώτοι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα από τα παιδιά του. Στη συνέχεια οι εμβολιασμοί επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον πληθυσμό σύμφωνα με τη μέθοδο του Jenner.
Ο Benjamin Waterhouse απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου του 1846.
19.03.2021

#Σανσήμερα, στις 19 Μαρτίου το 1865 γεννήθηκε ο αμερικανός εντομολόγος William Morton Wheeler. Ο William είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του κόσμου για τα μυρμήγκια και άλλα κοινωνικά έντομα, ενώ ήταν καθηγητής του πανεπιστημίου του Harvard και επιμελητής στον τομέα ζωολογίας ασπονδύλων στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Αμερικής.
✍️Γεννημένος στο Milwaukee των ΗΠΑ, είχε ένα έμφυτο ενδιαφέρον για την φυσική ιστορία. Όντας ακόμη μαθητής μπορούσε να διαβάζει με ευκολία γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ιταλικά, λατινικά και ισπανικά προσδίδοντας έναν πολυγλωσσικό χαρακτήρα στον αμερικανό εντομολόγο. Τα πρώτα εργασιακά καθήκοντα που ανέλαβε, μάλιστα στην αρχή εθελοντικά, ήταν η ταυτοποίηση κελυφών ασπονδύλων, εχινοδέρμων και σπόγγων. Το 1984 έγινε καθηγητής εμβρυολογίας με αρκετά δημοσιεύματα να αφορούν τα έντομα. Έπειτα από μερικά χρόνια του προσφέρθηκε η καθηγεσία του τομέα ζωολογίας του πανεπιστημίου του Texas όπου κατά την θητεία του ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συμπεριφορά και την ταξινομία των μυρμηγκιών, ενώ ασχολήθηκε επίσης με την μορφολογία, κατανομή, οικολογία και κοινωνικές σχέσεις αυτών. Μάλιστα ανακάλυψε ότι η κοινωνική συμπεριφορά των μυρμηγκιών ήταν από τις πιο πολύπλοκες των εντόμων οδηγώντας στην αξιοποίησή της ως συμπεριφορικό ανάλογο για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
🏆Σε ηλικία μόλις 57 ετών βραβεύτηκε με το Daniel Giraud Elliot Medal για την πολύ σημαντική εργασία του στην ζωολογία. Έπειτα έγινε καθηγητής εφαρμοσμένης βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard, στο οποίο συνέβαλε στην συλλογή περισσότερων από 300 δειγμάτων θηλαστικών και χιλιάδων εντόμων από άλλες περιοχές. Το είδος Nephrurus wheeleri, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του, ενώ η δουλειά του περιλαμβάνει 467 τίτλους.
12.03.2021

#σανσήμερα , στις 12 Μαρτίου του 1851, γεννήθηκε ο Charles Chamberland,Γάλλος βακτηριολόγος, ο πρώτος που ανέπτυξε την αποστείρωση μέσω φιλτραρίσματος.
O Chamberland γεννήθηκε, στο Chilly-le-vignoble της Γαλλίας. Το 1871 έγινε δεκτός στο École Normale Supérieure ενώ το 1888, διορίστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο του Παστέρ και στη συνέχεια προάχθηκε σε βοηθός διευθυντής του εργαστηρίου. Ο Chamberland ασχολήθηκε με την κατάρριψη της θεωρίας περί αυθόρμητης δημιουργίας βακτηρίων του Henry Charlton Bastian. Χάρη στην έρευνά του αποδείχθηκε πως τα βακτήρια δημιουργούν ενδοσπόρια, τα οποία αντέχουν σε θερμοκρασίες 100℃. Για την αποτελεσματική αποστείρωση και την θανάτωση των ενδοσπορίων, ο Chamberland καθιέρωσε την αποστείρωση για 20 λεπτά στους 115℃.
Ακόμα, έδειξε πώς τα πορώδη υλικά, όπως το φίλτρο πορσελάνης,είναι ικανά να συγκρατούν λεπτά σωματίδια σε εναιωρήματα. Με αυτόν τον τρόπο έθεσε τη βάση για μια πρωτοπόρα διαδικασία αποστείρωσης για υγρά που μπορούσαν να αποστειρωθούν με χρήση φίλτρου. Το φίλτρο, το οποίο βρήκε άμεση χρήση σε εργαστήρια, λίγα χρόνια αργότερα διευκόλυνε την ανακάλυψη μικροβιακών εξωτοξινών καθώς και των πρώτων ιών. Επίσης, κατέστησε δυνατό τον άμεσο καθαρισμό του πόσιμου νερού, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ύδρευσης. Τέλος, μελέτησε τη δυνατότητα απολύμανσης χώρων και αντικειμένων με ενώσεις που περιέχουν χλώριο και τις αντισηπτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Στο ερευνητικό του έργο οφείλεται και η εφεύρεση της συσκευής αυτόκαυστου το 1879.
Ο Charles Chamberland έφυγε από την ζωή στις 2 Μαΐου 1908, έχοντας αφήσει τεράστια παρακαταθήκη στην επιστημονική κοινότητα.
26.03.2021

#Σανσήμερα, στις 26 Μαρτίου το 1941 γεννήθηκε ο Bρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας Richard Dawkins. Ο Dawkins είναι γνωστός για τις απόψεις του πάνω στη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής και τις αντι-θρησκευτικές προεκτάσεις της.
Γεννήθηκε στο Nairobi της Κένυας, αλλά μεγάλωσε στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Εκεί σπούδασε ζωολογία στο Balliol College και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή έχοντας ως επιβλέπων καθηγητή τον ηθολόγο-νομπελίστα Nikolaas Tinbergen. Από το 1995 έως το 2008 ήταν Καθηγητής Επικοινωνίας της Επιστήμης στο ευρύ κοινό στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων που έγιναν διεθνή best-sellers. Μεταξύ αυτών το The Selfish Gene (1976), στο οποίο έγινε η πρώτη αναφορά της λέξης meme, The Extended Phenotype (1982), The Blind Watchmaker (1986), και το The God Delusion (2006). Ισχυρός υποστηρικτής της θεωρίας της εξέλιξης του Darwin, προσπάθησε να αντιταχθεί στον δημιουργισμό (θρησκευτική πεποίθηση ότι η ζωή και το σύμπαν δημιουργήθηκαν από κάποια θεότητα) και κατ’ επέκταση στην ιδέα ότι η εξέλιξη οδηγεί στην τελειότητα.
Διαθέτει βραβεία για την άριστη επικοινωνία της επιστήμης με το κοινό, όπως το Michael Faraday Prize, το International Cosmos Prize και το Nierenberg Prize. Τέλος, το 2006 εγκαθίδρυσε το “Richard Dawkins Foundation for Reason and Science” με στόχο την προώθηση της επιστημονικής παιδείας και του ορθολογισμού.