
Δεκέμβριος
03.12.2020

#σανσήμερα το 1933 γεννήθηκε ο Ολλανδός επιστήμονας και μηχανικός Paul Jozef Crutzen βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας για το έργο του στην κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα στον σχηματισμό και την αποσύνθεση του όζοντος. Ακόμα, πρότεινε τον όρο «Ανθρωπόκαινος», για την περιγραφή μιας νέας γεωλογικής εποχής, που οι ενέργειες του ανθρώπου έχουν δραστική επίδραση στη Γη.
Το βιογραφικό του περιλαμβάνει πτυχίο μηχανικού, εργασία ως προγραμματιστής και διδακτορικό στη Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το 1973. Στη συνέχεια, το έργο του επικεντρώθηκε κυρίως στην ατμοσφαιρική χημεία και στον ρόλο της στους βιογεωχημικούς κύκλους και στο κλίμα. Γνωστός για την έρευνά του στην εξασθένηση του στρώματος του όζοντος, το 1970 συσχέτισε χημικές ενώσεις του οξειδίου του αζώτου, που παράγονται φυσικά από βακτήρια του εδάφους, με την επιτάχυνση της καταστροφής του στρατοσφαιρικού όζοντος. Επιπλέον, διατύπωσε τη θεωρία πως η απελευθέρωση των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να είναι η αιτία της καταστροφής του στρώματος του όζοντος στους πόλους της Γης.
Έχει αφήσει ένα βαθιά ριζωμένο αποτύπωμα στην επιστήμη. Υπήρξε καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια - όπως του Σικάγο, της Καλιφόρνια κ.ά. - καθώς και διευθυντής του τμήματος
Ατμοσφαιρικής Χημείας στο Ινστιτούτο Max Planck. Πολυάριθμα βραβεία του έχουν απονεμηθεί, με αποκορύφωμα το 2008, που ο αστεροειδής n° 9679 ονομάστηκε προς τιμήν του «Crutzen». 🌠
08.12.2020
04.12.2020

#σανσήμερα το 1945 γεννήθηκε η νευρολόγος, ερευνήτρια και αστροναύτης, Roberta Lynn Bondar, η πρώτη Καναδή γυναίκα και η πρώτη νευρολόγος που ταξίδεψε στο διάστημα.
Κατέχει πτυχίο στη ζωολογία και γεωπονία (Πανεπιστήμιο του Guelph), μεταπτυχιακό στην πειραματική παθολογία (Πανεπιστήμιο του Western Ontario), διδακτορικό δίπλωμα στη νευροβιολογία (Πανεπιστήμιο του Toronto) και πτυχίο ιατρικής (Πανεπιστήμιο McMaster).Επιπλέον, έχει εξειδίκευση στη νευρολογία και νευρο-οφθαλμολογία, ενώ ξεκίνησε την εκπαίδευσή της ως αστροναύτης το 1984, όταν επιλέχθηκε ως η μοναδική γυναίκα της πρώτης ομάδας αστροναυτών του Καναδά.
Η Bondar ήθελε να γίνει αστροναύτης ήδη από την ηλικία των 8 ετών και κατέκτησε το όνειρό της στα 47 της. Ταξίδεψε στο διάστημα με την αποστολή STS-42 εντός του διαστημικού λεωφορείου Discovery της NASA στις 22 Ιανουαρίου του 1992. Εκεί, διεξήγαγε πειράματα για την προσαρμοστικότητα του νευρικού συστήματος του ανθρώπου στη χαμηλή βαρύτητα και για τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς, όπως βακτήρια και αυγά γαρίδας.
Κατέχει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις και είναι αναγνωρισμένη επαγγελματίας φωτογράφος της φύσης και τοπίων, έχοντας δημοσιεύσει 4 φωτογραφικά βιβλία. Επιπλέον, δημιούργησε το Ίδρυμα Roberta Bondar για την εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

#σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου του 1947, στην Αμερική γεννήθηκε ο χημικός και Νομπελίστας Thomas Robert Cech.
🔬Μοιράστηκε το Nobel Χημείας το 1989,με τη μοριακό βιολόγο Sidney Altman για την ανακάλυψη των ριβοενζύμων. Τα ριβοένζυμα αποτελούν μόρια RNA με καταλυτικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι η ικανότητα να κόβουν άλλα μόρια RNA. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε και στην πρόταση ότι η ζωή ίσως άρχισε από ένα τέτοιο μόριο. Ακόμα, είναι γνωστός για την ανακάλυψη του ενζύμου TERT ( telomerase reverse transcriptase), το οποίο συμβάλει στην αποκατάσταση των τελομερών ύστερα από μια κυτταρική διαίρεση. Τα τελομερή δεν περιέχουν σημαντική γενετική πληροφορία, έχουν όμως τέτοια δομή που επιτρέπουν την προσκόλληση πρωτεϊνών που «δένουν» τη διπλή έλικα του DNA στην κάθε άκρη της, προστατεύοντας τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από το να «χαθεί».
🖋Διαθέτει πολλά βραβεία με πιο πρόσφατο το Othmer Gold Medal το 2007 για την τεράστια συμβολή του στην πρόοδο της χημείας και της επιστήμης. Ο Cech πλέον είναι πρόεδρος στο Howard Hughes Medical Institute και συμβάλλει στην εκπαίδευση ως καθηγητής στο University of Colorado.
17.12.2020
.png)
#σανσήμερα , στις 17 Δεκεμβρίου του 1892, γεννήθηκε ο Edwin Joseph Cohn. Ο Cohn υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στη μελέτη της δομής των πρωτεϊνών, καθώς και στη συσχέτιση των δομών αυτών με τις φυσικές τους ιδιότητες. Η πιο αξιοσημείωτη προσφορά του στην επιστήμη, όμως, υπήρξε το έργο του στην κλασματοποίηση του αίματος.
Ο Cohn απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο το 1917 κοντά στους L. J. Henderson του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και F. R. Lillie του Πανεπιστημίου του Σικάγου και, εν συνεχεία, εργάστηκε στην Κοπεγχάγη πάνω σε νέες τεχνικές για την απομόνωση πρωτεϊνών. Επί σειρά πολλών ετών κατά και σε συνεργασία με πολλούς επιστήμονες της εποχής, ανέπτυξε τεχνικές οι οποίες οδήγησαν στην κλασματοποίηση του αίματος, επιτυγχάνοντας την απομόνωση της αλβουμίνης. Χάρη στην κλασματοποίηση και τις τεχνικές απομόνωσης, η χορήγηση απομονωμένης αλβουμίνης απέτρεπε την καταπληξία στους τραυματίες στρατιώτες, σώζοντας πολλές ζωές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημαντικότατη υπήρξε, επίσης, η συνεισφορά του στον καθορισμό των διπολικών ροπών, της διαλυτότητας, του μοριακού βάρους αλλά και των σταθερών ιονισμού πολλών πρωτεϊνικών μορίων.
Δραστήρια προσωπικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Cohn δεν σταμάτησε το ερευνητικό του έργο μέχρι το τέλος της, στη 1 Οκτωβρίου του 1953.
25.12.2020
.png)
#σανσήμερα , στις 25 Δεκεμβρίου του 1901 γεννήθηκε ο Αμερικανός γιατρός και ιολόγος, Richard Edwin Shope. Ήταν ο πρώτος που απομόνωσε έναν από τους ιούς της γρίπης, και από τους πρώτους που κατάφερε να ανοσοποιήσει ζώα ενάντια στη γρίπη.
Το 1931, ο Shope εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Rockefeller και, μαζί με τον Paul A. Lewis, ανακάλυψαν ότι η αιτία της γρίπης των χοίρων ήταν σχεδόν ίδια με αυτή της ανθρώπινης γρίπης που πιστευόταν ότι προκαλεί μόνο το στέλεχος Bacillus influenzae. Ο Shope πρώτος ταυτοποίησε πως η γρίπη προκαλείται από ιό, και όχι βακτήριο όπως αρχικά πιστευόταν. Χρησιμοποιώντας σαν οδηγό αυτή την παρατήρηση, συν το γεγονός ότι κατά τη μεγάλη Πανδημία της Ισπανικής Γρίπης του 1918 παρατηρούνταν μόλυνση και σε χοίρους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της Γρίπης ήταν ένας ιός. Η υπόθεσή του αυτή επιβεβαιώθηκε το 1933 με την απομόνωση του ιού από ανθρώπους, και με τον εντοπισμό αντισωμάτων ενάντια της γρίπης των χοίρων από επιζώντες της πανδημίας του 1918.
Η συνεισφορά του στην έρευνα της ιολογίας υπήρξε πολύτιμη. Χάρη στο έργο του αναπτύχθηκαν πολλά εμβόλια όπως αυτό για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV) του οποίου η έρευνα βασίστηκε στην ανακάλυψη του ιού Shope Papilloma Virus (SPV) (Kappapapillomavirus 2) που προσβάλλει τα κουνέλια. Απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1966.
28.12.2020

#σανσήμερα , στις 28 Δεκεμβρίου του 1944, γεννήθηκε ο Αμερικανός Βιοχημικός Kary Banks Mullis. O Mullis έγινε γνωστός για την εφεύρεση της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, γνωστή και ως PCR. Για αυτή του την ανακάλυψη, τιμήθηκε με το Νόμπελ Βιοχημείας το 1993,μαζί με τον Michael Smith.
🧬Το 1983, η εφεύρεση της PCR σήμανε μια νέα εποχή για την Μοριακή Βιολογία, καθώς με τη χρήση ενός μόνο ενζύμου κατάφερε να αντιγράψει πολλές φορές ένα συγκεκριμένο τμήμα DNA. Ισχυρό όπλο στη διάγνωση μικροβιακών και ιικών λοιμώξεων, ακόμη και σήμερα (το μοριακό test για τον SARS-CoV2 είναι ένα είδος PCR) του οποίου η εφαρμογή σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς όπως η Οικολογία και η Εξέλιξη. Άλλη μία ανακάλυψη του ήταν η αλλαγή χρώματος ενός ευαίσθητου στην ακτινοβολία UV πλαστικού παρουσία φωτός.
⏳Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Mullis ιδρύει και διευθύνει επιχειρήσεις. Το 1992 ίδρυσε μια επιχείρηση πώλησης κοσμημάτων, τα οποία περιείχαν ενισχυμένο DNA αποθανόντων διάσημων ανθρώπων, όπως ο Elvis Presley – αξιοποιώντας πλήρως τη μέθοδο της PCR.
11.12.2020

#σανσήμερα , στις 11 Δεκεμβρίου του 1843, γεννήθηκε ο Γερμανός ιατρός και μικροβιολόγος Heinrich Hermann Robert Koch. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1905, για την έρευνά του πάνω στη φυματίωση.
Σε ηλικία μόλις 5 ετών ο Koch έδειξε την ευφυΐα και τη δίψα του για μάθηση ανακοινώνοντας στους γονείς του ότι έμαθε ανάγνωση μόνος του από τις τοπικές εφημερίδες. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και υπηρέτησε εθελοντικά στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο το 1870. Στη συνέχεια τέλεσε ως επαρχιακός ιατρικός λειτουργός στο Wollstein της Γερμανίας, όπου ξεκίνησε την έρευνά του στο μικρό εργαστήριο που έστησε στο διαμέρισμά του.
O Koch ταυτοποίησε τους μικροοργανισμούς που προκαλούσαν χολέρα, φυματίωση και τη νόσο του άνθρακα. Ακόμα, διατύπωσε κάποιους βασικούς κανόνες για την αντιμετώπιση της επιδημίας της χολέρας, και αποτέλεσαν θεμέλια για τους κανόνες ελέγχου που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, βελτίωσε εργαστηριακές τεχνικές σχετικές με τη διερεύνηση, συντήρηση και παρατήρηση βακτηρίων καθώς και μεθόδους απομόνωσής τους. Η έρευνά του οδήγησε στη διατύπωση των περίφημων αξιωμάτων του Koch για τη σύνδεση μιας ασθένειας με τον μικροοργανισμό που την προκάλεσε. Υπέδειξε ότι μέσα από αυτά τα τέσσερα κριτήρια μπορεί να αναγνωριστεί, με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ο αιτιολογικός παράγοντας μιας δεδομένης ασθένειας που προκαλείται από έναν συγκεκριμένο μικροοργανισμό.
Υπήρξε ένας από τους κύριους ιδρυτές της μικροβιολογίας, ειδικά στον τομέα των βακτηρίων, και άφησε πολύτιμη κληρονομιά στην έρευνα των λοιμωδών ασθενειών συμβάλλοντας τα μέγιστα στη δημόσια υγεία. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις ενώ το Robert Koch Institute πήρε το όνομά του τιμής ένεκεν.
19.12.2020
.png)
#σανσήμερα , στις 19 Δεκεμβρίου του 1903, γεννήθηκε ο αμερικανός, γενετιστής και ανοσολόγος George Davis Snell.
🏆Μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1980 με τον Baruj Benacerraf και τον Jean Dausset για την ανακάλυψη των γενετικά καθορισμένων δομών στην επιφάνεια των κυττάρων που ρυθμίζουν τις αποκρίσεις του ανοσολογικού συστήματος. Η ανακάλυψη αυτή άνοιξε τον δρόμο για την μελέτη της ιστοσυμβατότητας κατά την μεταμόσχευση οργάνων. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια του αντιγόνου και ανακάλυψε το μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας, HLA, ενώ θεωρείται ο “πατέρας της ανοσογενετικής”
📌Έλαβε το πτυχίο του, το 1926, από το Dartmouth College, όπου οι σπουδές του επικεντρώθηκαν στην γενετική. Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Harvard, σχετικά με τη γενετική σύνδεση πάνω στο ποντίκι. Ο Snell, εκτός από σύζυγος, πατέρας τριών παιδιών και νομπελίστας, δήλωνε εραστής της έρευνας. Εργάστηκε στο The Jackson Laboratory,του Bar Harbor της Αμερικής, μέχρι το τέλος της ερευνητικής του καριέρας.
🙏Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, έχει λάβει και πλήθος άλλων βραβείων, μεταξύ των οποίων είναι το William B. Coley το 1978 από το Cancer Research Institute για τη σημαντική συμβολή του στη ανοσοβιολογία του καρκίνου.
26.12.2020

#σανσήμερα , στις 26 Δεκεμβρίου του 1825, γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός Ernst Felix Hoppe-Seyler. Υπήρξε ο πρώτος που μελέτησε την δομή της αιμοσφαιρίνης στο ανθρώπινο αίμα και εξήγησε πώς η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο.
Ο Felix σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Halle-Wittenberg, από όπου και αποφοίτησε το 1851. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καριέρα του στην έρευνα για την ουρία αλλά και το αίμα. Χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική για τα τότε δεδομένα, την φασματοσκοπία απορρόφησης, κατάφερε να απομονώσει την αιμοσφαιρίνη σε κρυσταλλική μορφή. Χάρη σε αυτό, κατάφερε να εξηγήσει τις οξειδωτικές αντιδράσεις μεταξύ της αιμοσφαιρίνης και του οξυγόνου, καθώς επίσης και πώς το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) ανταγωνίζεται τη θέση του οξυγόνου στην αιμοσφαιρίνη, οδηγώντας σε δηλητηρίαση. Ασχολήθηκε επίσης με την μελέτη της χλωροφύλλης και υπήρξε ο πρώτος που απομόνωσε λεκιθίνη σε καθαρή μορφή.
Το 1877, ίδρυσε το Zeitschrift für Physiologische Chemie (περιοδικό για τη χημεία της φυσιολογίας), ένα από τα πρώτα επιστημονικά ιατρικά περιοδικά στον κόσμο και υπήρξε αδιάκοπος εκδότης του. Ο Ernst Felix Hoppe-Seyler απεβίωσε στις 10 Αυγούστου 1895 στα 69 του χρόνια.