
Απρίλιος
02.04.2021
.png)
#σανσήμερα, , στις 2 Απριλίου του 1884, γεννήθηκε o Dennis Robert Hoagland, Αμερικανός φυσιολόγος φυτών, του οποίου η έρευνα έριξε φως στις αλληλεπιδράσεις φυτών και εδάφους.Ο Hoagland ανακάλυψε ότι η απορρόφηση ιόντων, ηλεκτρικά φορτισμένων στοιχείων, δεν είναι ένα απλό μηχανικό ζήτημα διαπερατότητας, αλλά είναι μια μεταβολική διαδικασία που απαιτεί την κατανάλωση ενέργειας.
Ο Hoagland αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Stanford, το 1907, με πτυχίο χημείας. Το 1908, έγινε εκπαιδευτής και βοηθός στο Εργαστήριο Διατροφής των Ζώων στο Πανεπιστήμιο της California στο Berkeley, ένα ίδρυμα με το οποίο θα συνδεόταν για το υπόλοιπο της ζωής του. Εργάστηκε στον τομέα της διατροφής των ζώων και της βιοχημείας μέχρι το 1912, όταν και εισήλθε στο μεταπτυχιακό σχολείο στο τμήμα γεωργικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό του το 1913.
Η έρευνά του σχετικά με ανεπάρκεια μεταλλικών στοιχείων σε καλλιεργούμενα φυτά, έδειξε ότι αρκετές ασθένειες των καλλιεργειών της Καλιφόρνια ήταν, στην πραγματικότητα, μια εκδήλωση ανεπαρκούς εφοδιασμού με μεταλλικά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος. Η πρώιμη έρευνά του σχετικά με την επίδραση της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (pH) στην ανάπτυξη των φυτών αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία.
Ευρέως γνωστός, ειδικά για το πρωτοποριακό έργο του στην υδροπονία και την ανάπτυξη του διαλύματος Hoagland, ένα από τα πιο δημοφιλή διαλύματα για την καλλιέργεια φυτών, ο Hoagland αποτέλεσε ερευνητή «σταθμό» στον κλάδο του. Σε αναγνώριση των πολλών ανακαλύψεών του, η Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολόγων Φυτών τον εξέλεξε ως πρόεδρο και του απένειμε το πρώτο βραβείο Stephen Hales το 1930. Ο Dennis Robert Hoagland έφυγε από τη ζωή στις 5 Σεπτεμβρίου 1949.
06.04.2021

#σανσήμερα, στις 6 Απριλίου του 1928, γεννήθηκε ο Αμερικανός μοριακός βιολόγος, γενετιστής και ζωολόγος James Watson, ένας από τους επιστήμονες που καθόρισαν τη δομή του γενετικού υλικού. Ο James Watson και ο Francis Crick περιέγραψαν τη δομή της διπλής έλικας του μορίου DNA το 1953. Αυτή η δομή περιέχει μια μεγάλη σειρά ζευγών τεσσάρων διαφορετικών αζωτούχων βάσεων, οι οποίες επιτρέπουν στο μόριο να λειτουργεί ως γενετικός κώδικας. Η δομή του μορίου εξηγεί επίσης πώς μπορεί να αντιγραφεί. Μάλιστα, για την ανακάλυψή τους αυτή, οι Watson, Crick και Maurice Wilkins τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία ή την Ιατρική το 1962.
Ο Watson έχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία, όπως το εγχειρίδιο “Molecular Biology of the Gene” το 1965 και το bestseller “The Double Helix” το 1968. Μεταξύ 1988 και 1992, ο Watson ήταν μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, βοηθώντας στη δημιουργία του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος, στο οποίο και ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003.
Το 2007, το γονιδίωμα του Watson αλληλουχήθηκε και δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο. Ήταν το δεύτερο άτομο στην ιστορία που είχε την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματός του.